Kalite yönetim sistemi müşterinin beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm birimlerin ve faaliyetlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Müşteri tarafından tanımlanan kaliteye öncelik verilerek kuruluşun ürün ve hizmetleri yanında yönetiminin de kalitesini ve verimliliğini artırmayı hedefleyen bir yönetim uygulamasıdır. Kalite kesin hatlarıyla tanımlanmalı, ürün ve hizmetlerin özünde yer almalıdır.
ISO 9000 standart serisi ve ISO 9001
Uluslararası Standardizasyon teşkilatı ISO tarafından 1987 yılında hazırlanan ISO 9000 Standartları Serisi, bir kalite sistem standardı olup, bir işletme veya kuruluşun müşterilerinin taleplerini en iyi şekilde karşılayabilmesi için kuruluş içinde kurması gereken kalite yönetim sistemini tanımlamakta ve sistemin dokümantasyonu, kontrolü ve sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan şartları içermektedir.
ISO 9000, gerek bir kalite sistemi oluşturmak gerekse mevcut bir kalite sistemini değerlendirmek amacıyla kullanılan kalite güvence modelidir. Bu ise birçok endüstrileşmiş ülkede kabul gören bir standarda uygunluk demektir. Bu sistem standartları yalnızca üretim yapan veya hizmet veren değil tüm sektörlerde uygulanabilir standartlardır.
Birçok farklı tanımı bulunan kalite, ISO 9000 Kalite Standartları Serisi'nde "amaca uygunluk ve kullanımda güvenlik" şeklinde tanımlanmıştır.
ISO 9000 Standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlanmaktadır.r.
ISO KYS belgeleri (ISO 14000, OHSAS 18000, ISO 22000, ISO 27001, ISO 50001)
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, özünde doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesini amaçlayan, risk analizleri tabanında kurulan bir yönetim modelidir.
OHSAS 18001, BSI (British Standarts Institute) tarafından yayınlanmış olan "İş Sağlığı ve Güvenliği" standardıdır.OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi konusundaki gereklilikleri belirleyen uluslararası bir standartdır. OHSAS 18001, kuruluşların kalite, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerini entegre edebilmelerini sağlamak amacıyla ISO 9001 (QMS) ve ISO 14001 (EMS) standartlarıyla uyumlu olacak şekilde geliştirilmiştir. Ulusal sağlık ve güvenlik standartlarına uyum tüm kuruluşlar için zorunludur. OHSAS 18001 bir yandan kuruluşların yasal standartlarla olan uyumunu gösterirken öte yandan iş ortamının sürekli iyileştirilmesi sayesinde iş yerindeki üretkenliği ve verimi arttırır. İş sağlığı ve güvenliği bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve iş yerindeki herhangi bir kişinin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörler ve koşulların bütünüdür.
ISO 22000: Sağlıklı olmak, bir insanın en temel ihtiyacı ve hakkıdır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek etmenlerin başında gelir. Dolayısıyla gıda ürününün güvenliği, ürünü kullanan tüketicinin mutlak bir talebidir ve üretici firmalarda tamamıyla yönetimin sorumluluğudur. O nedenle kalite sistemi terminolojisine göre; gıda güvenliğine mutlak ve değişmez bir kalite parametresi gözü ile bakmak gerekir.
Bir yönetici, işletmesinde sürekli olarak, hijyen standartlarına uygun üretim yapılmasını ve üretip sattığı her parti ürünün güvenli olmasını istiyorsa gıda güvenliği kontrol sistemini kurmalı, sürekliliğini sağlamalı ve desteklemelidir.
ISO 27001: ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi işletmelerin gelişen teknolojilerle beraber her geçen gün daha fazla iş yüklediği bilgi alt yapılarının güvenliğini sağlamaya dönük oluşturulmuş bir modeldir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi sayesinde kurumlar bilgi altyapılarını belirleyip, bu varlıklara yönelik olası tehlikeler analizi ederek, bu risklerin oluşması durumunda hangi kontrolleri uygulayacaklarına ve hangi kontrolleri uygulamayacaklarına karar verirler. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi özellikle kurumsallaşmaya çalışan organizasyonlar için entegre yönetim sistemlerinin en önemli parçalarından biridir.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standardı organizasyonların enerji verimliliğini yükseltmek için gerekli olan süreç ve sistemleri oluşturmalarını, uygulamalarını ve sürdürebilmelerini sağlamaktır. Bu standart aynı zamanda kuruluşların tamamını iyi enerji yönetim uygulamalarına teşvik eder ve iyi enerji yönetimi ile maliyetlerin azaltılmasını ve çevreye karşı duyarlılıklarının belgelendirilmesini sağlar.
Kalite yönetim sistemi uygulayan kuruluşların işletmelerine faydaları sanıldığından çok daha fazladır, bu faydalara kısaca değinecek olursak;
- ISO 9001 standartları müşteri memnuniyetini merkeze aldığı için, size üst düzey müşteri memnuniyeti kazandırır. ISO 9001 ile müşterilerinizin isteklerini daha iyi anlama şansı elde edersiniz.
- Belirli standartlara uygunluğunuzun belgesi size yeni müşteriler kazandıracaktır.
- Artan prestij ve müşteri memnuniyeti sizin rakip firmalar ile daha güçlü mücadele etmenizi sağlayacaktır.
- Firmanızın kurumsallaşması yönünde sağlam adımlar atmış olursunuz.
- ISO 9001 standartları firmanızın süreklilik arz eden bir gelişime ve iyileştirmeye gitmesine sebep olur.
- Profesyonelleşme yoluna girilir. Bu durum firmanın geleceğinin şahsi kararlarla değil, sağlam bir alt yapıya sahip dünya standartlarıyla belirleneceği anlamına gelir.
- Kalitenin her aşamada kontrol edilmesi ve belgelendirilmesi karşılaşılacak hataları önlemeyi ve bu sayede hata düzeltmek için harcanan ekstra çabayı en aza indirmeyi sağlar.
- ISO 9001 müşteri memnuniyeti kadar, personel memnuniyetini de önemser. Personelin memnuniyeti ise daha verimli iş gücü olarak geri döner.
- Bu yönetim sistemi her şeyin kaydedilmesi ve belgelendirilmesini gerekli kılar. Bu şekilde firma çok fazla veri sahibi olur.
- Dünya standartlarına sahip olmak, uluslararası arenada diğer ülke firmaları ile aynı dili konuşabilmeyi ve beklentileri karşılayabilmeyi sağlar.
- Az maliyetle daha karlı iş yapmanıza yardım eder.
- Pazar ve müşteri ihtiyaç ve beklenti değişikliklerine esnek ve hızlı ortak tepki verebilme yeteneğini sağlar.
- Kaynakların etkili kullanımı sonucu maliyetler düşer ve döngü zamanları azalır.
- Tedarikçilerin seçiminde, değerlendirilmesinde ve takibinde kolaylık sağlar