ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 9001 Organizasyonların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.
2008 Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve belgelendirme denetimine tabi olan standart olup verilen belgenin adıdır.
ISO 9000 Standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar yapılarak yeniden yayınlanmaktadır. 2008 rakamı, bu revizyonun 2008 yılında yapılıp, yayınlandığını gösterir versiyon tarihidir.
Cenevre Uluslararası Standartlar Organizasyonu
Ne işe yarar?
İSO 9001 Karlılığı arttırır.
İSO 9001 Sistemi çalışmalarını diğer faaliyetlere entegre ederek kaynakların korunmasını sağlar.
İSO 9001 Belgesi Yönetimin taahhüdünün sağlandığını gösterir.
İSO 9001 ile Motivasyon ve katılımı arttır.
İSO 9001 Sistem belgelendirmesi ile ulusal yasa ve dünya standartlarına uyum süresini ve maliyetini azaltır.
İSO 9001 Belgesi ile paydaşların istek ve beklentilerini karşılayarak rekabeti arttırır.
İSO 9001 Kuruluşlar tarafından sürdürülmekte olan faaliyetlerinin sistematik olarak yayılımını sağlamak için bu sistem uygulanmalıdır.
ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
Tüm dünyada geçerli olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi etkin bir çevre yönetim sistemi, kuruluşunuzun çevresel etkilerinin minimize edilebilmesi ve sürekli iyileştirme ile çevreyi koruyarak kalkınmaya katkıda bulunabilmesi için en önemli araçlardan biridir.
ISO 14001 sistemi ile işletmelerin çevreye olan zararlı atıklarının kontrol edilmesi ve yok edilmesi sağlanmaktadır. ISO 14001’in getirdiği standartlar sayesinde temiz bir çevre teşvik edilirken, aynı zamanda iş dünyasının, iş hacminin ve ticaretin de büyümesi amaçlanmaktadır.
ISO 14000 çevre belgesi bir ürün standardı değil sistem standardıdır ve ne üretildiğinden ziyade, nasıl üretildiği ile ilgilenir. Çevre performansının izlenmesi ve sürekli iyileştirilmesi temeline dayanır. Çevre faktörlerine ilişkin olarak ilgili mevzuat ve kanunlar tarafından tanımlanmış koşullara uymayı şart koşar.
Ne işe yarar?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi çevre etkilerinden kaynaklanan maliyetler düşer.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile çevresel performansın arttırılması (hedeflerle yönetim) sağlanır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi almak firma saygınlığının ve pazar payının artması ve rekabet gücünün artmasını sağlar.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistem belgesi ile kredi, vergi, sigorta avantajlarından yararlanılır.
ISO 22000 GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 22000:2005, gıda güvenliği konusunda yasal gerekliliklerin ötesine geçmek isteyen şirketler için gereklilikleri tanımlamak amacındadır. ISO (International Standart Organisation) tarafından hazırlanan ve 2005 yılı Eylül ayında yayınlanan ISO 22000 standardının, çeşitli ülkeler tarafından yayınlanmış HACCP standartların yerini alabilecek ve Dünya’da ISO 9000 gibi kabul görebilecek bir standart olması öngörülmektedir. Güvenli gıda için sürekli artan bir müşteri talebi bulunmaktadır.
Ekipman, paketleme malzemesi, temizlik malzemeleri ve katkı malzemeleri üreticileri gibi ilişkili kuruluşlar da dahil “tarladan sofraya” gıda zincirindeki tüm kuruluşlar için gerçek bir uluslararası standarttır. ISO 22000:2005 ayrıca ISO 9001:2008 gibi kalite yönetim sistemleri ile kendi gıda güvenliği yönetim sistemlerini birleştirmek isteyen tüm kuruluşlar içindir.
Ne işe yarar?
ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi ile Global gıda tedariki zincirinde tüm kuruluşlar için geçerlilik.
ISO 22000 Ulusal standartların uyumlaştırılması için potansiyeldir.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi mevcut perakende gıda güvenliği standartlarının çoğu gereksinimini karşılar
ISO 22000 Gıda Güvenliği Sistemi ile yasal gerekliliklere uyum sağlanır.
Düşük riskli ürünler: Birçok ürün güvenlik açısından düşük riskli ürün gruplarında yer almaktadır. Bu nedenle, üretici uygunluk değerlendirmesini yaptıktan sonra bir beyanname yayınlayarak; ürünün zorunlu güvenlik, sağlık, çevre ve tüketici koruma standartlarına uyduğunu belirtir. Bu beyannamenin normuna uygun olarak düzenlenmesi gereklidir.
Yüksek riskli ürünler: Bu ürünler için üreticinin beyannamesi yeterli değildir. Bu durumda ürünlerin, mutlaka, onaylanmış kuruluşlar (notified body) tarafından test edilmesi gerekmektedir. Onaylanmış kuruluşun incelemesi sonucunda üretici CE işaretine ürününe koyabilir.
OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
Günümüzde, İş Sağlığı ve İş Güvenliği(İSİG) bir yönetim sistemi olarak ele alınmaktadır.. Bu konuyla ilgili, dünyada uygulanan en yaygın standartlardan biri OHSAS 18001’dir. OHSAS 18001, Occupational Health Safety and Assesment Series-İş Sağlığı ve İş Güvenliği Değerlendirme Serileri anlamına gelmektedir.
Çalışma koşullarından kaynaklanan ölüm, yaralanma ve mesleki hastalıklar yeterince önlenememektedir. Maalesef Türkiye; İş kazalarında Avrupa birincisi ve Dünya üçüncüsüdür.
Ne işe yarar?
OHSAS 18001 Belgesi’nin kullanımı; OHSAS 18001 belgesi çok sayıda müşteri tarafından istenmektedir. Bu belge yalnız başına size bir pazar avantajı sağlayacaktır.
OHSAS 18001 Sistemi ile iş kazaları minimum indirilir ve iş sağlığı önlemleri sağlanmış olur.
OHSAS 18001 Belgesi yönetimin taahhüdünün sağlandığını gösterir.
OHSAS ile motivasyon ve katılımı arttırmak.